jueves, 3 de marzo de 2016

Acta reunió informativa de selectivitat. 16 de novembre 2015


Acta de la reunió informativa de selectivitat. 16/novembre/2015

Reunits els assistents presencials consignats al final d’aquesta acta, a més dels representants dels centres d’Eivissa, de Menorca i de Formentera en videoconferència des de les Seus Universitàries d’Eivissa, d’Alaior i des de Formentera.

Miquel Grimalt, professor Especialista de Selectivitat l'assignatura de Geografia, va informar:
• Els resultats de la selectivitat, pel que fa a l'assignatura de Geografia, fa un repàs de les qualificacions mitjanes de geografia
• Vists els bons resultats que s’han obtingut amb l’actual model d’examen, i amb la perspectiva de possibles canvis futurs derivats de les modificacions en la legislació educativa considera prudent no fer canvis ni en l'estructura de la prova, ni en la puntuació ni en els continguts.
• Es comenten els models d’exàmens que varen sortir a les proves d’enguany, tot fent esment dels principals problemes que s’han detectat per part dels correctors, bàsicament derivats del fet que l’alumnat no segueixi les instruccions.

• Seguidament recorda l'estructura de la prova de Geografia de Selectivitat; aquesta s’organitza en base a quatre parts:
mapatge
definicions breus
comentari d'una gràfica, mapa o estadística
comentari d'un text
Assenyala com a l'exercici de mapatge es demana la identificació d'alguns elements (pautant el número d'àrees a plasmar), on l'alumne ha de localitzar correctament el topònims, ha de fer la corresponent llegenda i un breu comentari a l'espai del requadre.
A l'exercici de definicions cal exemplificar cada concepte i cenyir-se a l'espai delimitat.
En els comentaris pautats és important avalar les respostes fent referència a la gràfica, mapa, estadística, o text, evitant reescriure el text.
Sobre com respondre al comentari: El comentaria és guiat, hi ha 4 preguntes de diferent valor i cal respondre les preguntes amb un text amb arguments fent referència a l'estadística, mapa, text... de la pregunta i/o amb coneixements i aportacions geogràfiques personals. Es recorda que no és un comentari obert, si no que és un comentari guiat amb preguntes que cal respondre; la prova ha de ser puntuada amb la màxima objectivitat i és convenient donar resposta a les preguntes.
Específicament recorda que hi ha el recurs que l’alumne assenyali sobre la gràfica o mapa temàtic del comentari elements a remarcar, sistema que poques vegades apliquen.


• Assenyala com el curs actual ell no podrà formular els exàmens ni corregir per incompatibilitat per parentiu directe amb una alumna que concorre a les proves de selectivitat.
• S’obre un torn obert de paraules:
– A Mallorca es reclama que la compaginació dels exàmens deixi més espai per al requadre de comentaris en la prova de mapatge. Des de la coordinació assenyalen com enguany hi ha hagut problemes de compaginació ja que les proves havien estat dissenyades inicialment amb un tipus de lletra i encapçalament que posteriorment s’ha modificat.

• S’ofereixen altres informacions:

Miquel Grimalt informa que es continuaria organitzant l'Olimpíada de Geografia, activitat que pot ser d’utilitat per a que l’alumnat participi en proves escrites a l’àmbit universitari. Assenyala l’èxit de l’edició de l’any anterior, en que –a més de l’elevada participació- s’ha de tenir en compte que el guanyador de la fase balear també va ser el primer qualificat a la fase nacional.

Finalment, ofereix la possibilitat des del Departament de Geografia de la Universitat, de fer xerrades/conferències als centres que ho sol·licitin sobre temes que s'estan investigant i presentar els estudis de Geografia. Per posar-se en contacte: miquel.grimalt@uib.es o miquel.grimalt@uib.cat

I sense res més a tractar es dóna per acabada la reunió

No hay comentarios: